astma

Astma – zahrbtna bolezen dihalnega sistema

Damjan je že kot majhen otrok zbolel za astmo. Spominja se stalnih težav z dihanjem, občutkov tesnobe in nemoči, pa hude skrbi staršev, zaradi katere se je počutil krivega. Pozneje je v šoli večkrat manjkal, včasih ga ni bilo po nekaj tednov. Večkrat je bil v bolnišnici. Potem so ga starši peljali v zdravilišče na Rakitno. Tisto leto, pravi, ni imel niti enega napada. Ker ga v zdravilišče na Rakitno niso več poslali, je s starši začel hoditi v hribe, in tudi to mu je pomagalo. Ves čas je mislil, da bo bolezen po puberteti izginila. Razočaran je bil, ker se to ni zgodilo. Zato pa se je odločil, da se je loti sam.

Potuhne se, če je pod nadzorom

Damjan je namreč ugotovil, da se bo z boleznijo najuspešneje spopadel, če bo o njej izvedel čim več. Spraševal je zdravnike, iskal informacije po spletu in ugotovil, da lahko z boleznijo živi skoraj brez težav, če jo obvladuje. To pa pomeni, da ima ves čas pri sebi zdravila in da jih jemlje ne glede na to, ali se počuti povsem dobro ali ne. Problem je, pravi sam, da je zdravila navadno nehal jemati, če se je dobro počutil, če ni imel nobenih napadov.

40.000 bolnih otrok

V Sloveniji ima astmo okrog 40.000 otrok. S to boleznijo se spopada tudi od 10 do 15 odstotkov odraslih ljudi. Strokovnjaki v svetu pravijo, da je bolnikov vsako leto več. Predpostavljajo, da ima trenutno v svetu astmo približno 300 milijonov ljudi, do leta 2025 pa bo število bolnikov naraslo še za naslednjih sto milijonov. Dogajanje samo dokazuje, da industrializacija, razvoj, poseganje človeka v naravo pomeni večje onesnaženje, to pa spremlja bolezen. Astma je namreč bolezen razvitega sveta.

Kaj je astma

To je kronična bolezen, ki prizadene dihalne poti. To pa so bronhiji in druge manjše »cevke«, po katerih potuje zrak do pljuč. Če ima človek astmo, so notranje stene teh dihalnih poti vnete in otečene. Zaradi vnetja so zelo občutljive in se močno odzovejo, če jih kaj draži. Pri taki reakciji se skrčijo, to pa povzroči, da pride v pljuča dosti manj zraka. Bolnik diha piskajoče, čuti tesnobo v prsih, kašlja, diha s težavo, kar se pogosto dogaja ponoči in zgodaj zjutraj. Astma je kronična bolezen, kar pomeni, da je ni mogoče pozdraviti. Možno pa jo je precej dobro obvladovati. Na srečo večina bolnikov nima najhujše oblike te bolezni, se pravi take, da bi morali redno hoditi v bolnišnico in jemati večje odmerke zdravil.

 

Astma povzroča težave, kadar se poslabša. Največkrat se to zgodi, ker bolniki ne jemljejo zdravil, lahko pa poslabšanje povzroči tudi kaj drugega. Poslabšanja oziroma napadi astme niso vedno enaki. Včasih so hujši, včasih zmernejši. Pri hudem napadu se lahko dihalne poti tako zožijo, da zrak ne pride do vitalnih organov. Tak napad lahko povzroči tudi smrt. Vendar je to, na srečo, dokaj redko.

Zakaj zbolimo

Kaj astmo povzroča, ni znano. Včasih so mislili, da vnetje dihalnih poti povzročajo domače živali, predvsem mačke. To seveda ni res. Še najverjetneje je bolezen posledica več vzrokov. Med njimi je tudi družinska zgodovina (genetska nagnjenost), v večji nevarnosti so tudi tisti, ki so izpostavljeni tobačnemu dimu, ki se večkrat okužijo ali pa jih ogrožajo alergeni že zelo zgodaj v življenju.

 

Napade astme oziroma poslabšanje bolezni lahko povzročijo alergeni (živalski prhljaj, perje, dlake, pršice, cvetni prah dreves in trav pa tudi plesni), stvari, ki dražijo (cigaretni dim, onesnažen zrak, hladno vreme oziroma spremembe vremena, močni vonji raznih čistil, barv, tudi hrane ob kuhanju, parfumi in hude čustvene obremenitve) ter drugo (na primer nekatera zdravila in bolezni). Napad astme lahko povzroči tudi okužba.

Zdravljenje

Ker gre za kronično bolezen, kot rečeno, zdravil, ki bi bolnika pozdravila, (za zdaj) ni. Na voljo pa je vrsta zdravil, ki omogočajo, da lahko bolnik živi skoraj tako kot zdrav človek. Zdravila so razdeljena glede na to, na kaj učinkujejo, in na to, kako hitro in kako dolgo delujejo. Ker je osnovna težava vnetje dihalnih poti, bolniki potrebujejo zdravila proti vnetju. Pomembno je, da ta zdravila jemljejo redno, torej natančno tako, kot jim naroči zdravnik. Druga težava pri bolnikih z astmo so krči oziroma krčenje mišic dihal. Zoper to težavo zdravniki predpisujejo zdravila proti krčenju. Pri nekaterih zdravilih bolniki čutijo, da učinkujejo, šele ko jih že nekaj časa jemljejo. Pri drugih pa je učinek takojšen. Povsem normalno je, da so zato slednja pri bolnikih najbolj priljubljena.

 

Dolgo delujoča zdravila za zdravljenje astme so inhalacijski kortikosteroidi. To so zdravila, ki jih bolnik vdihne s posebno napravo. Učinkujejo proti vnetju. Zdravniki ta zdravila predpisujejo za vse vrste astme (blago, srednjo in hudo astmo). Druga zdravila pa so: inhalacijski dolgo delujoči beta agonisti, ki ne zdravijo vnetja, temveč širijo dihalne poti, delujejo proti krčenju mišic. Zdravniki jih navadno predpišejo skupaj z inhalacijskimi korikosteroidi. Antilevkotrieni so zdravila, ki jih lahko zdravnik predpiše za samostojno zdravljenje brez drugih zdravil ali pa skupaj z inhalacijskimi kortikosteroidi. Med zdravila, ki jih predpišejo zdravniki, sodita tudi kromlin in teofilin.

 

Kratko delujoča zdravila pa so tista, ki so med bolniki priljubljena, ker jim prinašajo hitro olajšanje. Tem zdravilom pravijo tudi bronhodilatorji, ker delujejo hitro in sprostijo skrčene mišice dihalnih poti. Pravijo jim tudi olajševalci. Bolniki jih jemljejo, kadar začutijo znake poslabšanja (kašljanje, sopenje, težko dihanje, stiskanje v prsih).

Novost

Novost pri zdravljenju astme so zdravila, ki vsebujejo oboje: dolgo delujoče zdravilo in olajševalo v enem. S tem zdravilom bolnik zdravi vnete dihalne poti, hkrati pa druga učinkovina v njem učinkuje na mišice, da se sprostijo in s tem razširijo dihalne poti. Novo zdravilo Symbicort SMART sta predstavila znani angleški pulmolog prof. Martyn Partridge in nemški specialist-pulmolog prof. Claus Vogelmeier. Oba strokovnjaka sta poudarila, da je novo zdravilo v obliki vdihovalnika zelo dobrodošlo za bolnike, ker hkrati z vdihom olajševala vdihnejo tudi zdravilo proti vnetju. Kot rečeno, prav to zdravilo bolniki dostikrat opustijo, s tem pa povzročijo, da so čez čas težave še hujše. Novo zdravilo bo najbolj koristilo bolnikom, pri katerih znaki astme stalno nihajo. Drugače povedano, pri bolnikih, ki nikakor ne morejo obvladati svoje bolezni. Novo zdravilo je na voljo tudi slovenskim bolnikom.

Plavanje in učenje dihanja

V Sloveniji je bilo leta 2000 ustanovljeno društvo Astma in šport. Društvo si prizadeva, da bi bolnikom z astmo (in drugimi boleznimi dihal) pomagali kakovostneje živeti. Prireja predavanja, tečaje oziroma šolo o astmi. Posebej zanimivi so tečaji tako imenovane Buteykove metode dihanja. Prav te dni so razpisali nove tečaje, ki bodo v marcu na Fakulteti za šport. Priporočljivo si je ogledati njihove spletne strani, kjer boste našli tudi podrobnejša pojasnila o tečajih Buteykove metode. Gre namreč za učenje pravilnega dihanja, ki lahko bolnikom z astmo zelo pomaga. Poleg tega društvo v sodelovanju s Fakulteto za šport organizira plavanje v bazenu fakultete. Oboje, tečaj in plavanje, je treba plačati, vendar cene niso pretirane.

Zveza ekoloških gibanj proti NATO bazi v Cerkljah