patagonija

Potovanje po Patagoniji

Opis dvotedenskega potovanja po čudoviti Patagoniji.

Prileteli bomo v Buenos Aires, nato pa bo sledil krajši notranji let do mesteca El Calafata, ki se nahaja v samem osrčju patagonskih pustolovščin. Tu si bomo nakupili  hrano za naš prvi treking po nacionalnem parku Los Glaciares, nato pa se bomo z avtobusom zapeljali do gorske vasice El Chalten, ki je bila zgrajena leta 1985 izključno za potrebe plezalcev in popotnikov. Iz vasice se bomo podali na tri dnevni treking v to res čudovito pokrajino Andov, ki nam bo postregla s številnimi ledeniki, jezeri in fantastičnimi pogledi na za nekatere najlepša vrhove na svetu (Cerro Torre, Fitz Roy). Treking fizično ni zahteven, saj bomo vsak dan hodili le po približno štiri ure.

Sledil bo povratek z avtobusom v El Calafate, kjer si bomo ogledali največjo znamenitost Argentine, in sicer 30 km dolg in okoli 60 metrov visok ledenik Perito Moreno. Pravijo, da je ledenik eden redkih na svetu, ki napreduje. Možnost bomo imeli, da po ledeniku naredimo manjši treking, da se z ladjico popeljemo med ledeniki ali pa da preprosto poskusimo viski s tisočletnim ledom, ki stane le 1.50 eur,..  Seveda pa bo dovolj časa ostalo tudi za pokušino pravih patagonskih specialitet (asado) in za kozarec okusnega vina.

Pot bomo nadaljevali z avtobusom v čilski nacionalni park Torres del Paine, kjer se bomo podali še na en treking. Nacionalni park Torres del Paine je zagotovo ena največjih atrakcij Čila in v petih dneh, ki bodo pred nami, bomo naredili tako imenovani Treking W. Na trekingu bomo občudovali čudovito neokrnjeno naravo, granitne vrhove masiva Torres del Paine, številne ledenike in doline, kristalno čiste reke, bogato floro in favno; kondorje, guanake, ibise, z malo sreče pa bomo videli tudi kakšno brazilsko lisico in noja. Ja, prav ste prebrali, noj oz. choique je avtohtona žival v Patagoniji. Spali bomo v lastnih šotorih ali pa v kočah, ki jih je na trekingu kar nekaj. Sledi bo povratek v živahno obmorsko mesto Puerto Natales, kjer se bomo lahko nekoliko odpočili in se prepustili gurmanskim užitkom. Ker Čile po pripravi morske hrane sodi v sam svetovni vrh, se boste o tem lahko prepričali tudi sami, namreč kakšnega lososa ali pa ribje juhe (zarzuela) še dolgo ne boste pozabili.

Z avtobusom se bomo podali čez Magellanov preliv na Ognjeno zemljo, ki velja za eno najjužnejših stalno poseljenih območij na svetu. Naša ciljna destinacija bo mestece Ushuaia, ki se nahaja na skrajnem jugu celine. Mestece vam bo zagotovo ostalo v lepem spominu po svoji čudoviti lokaciji ob morskem kanalu Beagle in naravni lepoti, ki mesto obdaja. Prvi dan se bomo podali na celodnevni treking po najbolj južnem argentinskem nacionalnem parku Tierra del Fuego, katerega krasijo številna ledeniška jezera in subpolarni gozdovi ter Andi, ki se tu spustijo čisto do morja. Naslednji dan pa se bomo s katamaranom zapeljali še po morskem kanalu Beagle, ki povezuje Pacifik in Atlantik. Na ”koncu sveta” bomo tako lahko občudovali nenavadno pokrajino in številne divje živali v svojem naravnem okolju; Magellanove pingvine, morske leve in slone, tjulne, če bomo imeli   srečo, pa bomo morda opazili tudi kakšnega cesarskega pingvina, ki se je zgubil na poti do Antarktike.

Sledil bo let v Buenos Aires, kjer bomo preživeli nekaj zanimivih dni in norih noči v mestu, ki nikoli ne spi. V mestnih četrtih San Telmo, La Boca, Recoleta,… bomo imeli možnost zaplesati slavni tango, se sprehodili po nogometnem stadionu La Bombonera, kjer je nekoč treniral mladi Maradona, si ogledati pokopališče Recoleta (pokopališče slavnih), se sprehoditi po najširši ulici na svetu,…

Za konec potovanja pa sledi še prava poslastica, in sicer ogled najbolj spektakularnih slapov na svetu (slapovi Iguazu), ki se nahajajo na subtropskem delu SV Argentine, na tromeji med Argentino, Brazilijo in Paragvajem. Padajo 80 m globoko in so danes razglašeni kot del naravne svetovne dediščine pod zaščito Unesca. In ker temperature v tem letnem času dosežejo čez dan tudi do 40 stopinj C, bomo v hotelu imeli bazen in tako zadnje dneve našega potovanja preživeli v pravi relax atmosferi.

Predvideni stroški potovanja

Letalska karta cca. 950 eur, letalska karta Buenos Aires – El Calafate in Ushuaia – Buenos Aires, Puerto Iguzu – Buenos Aires 290 eur, za vse prevoze (avtobusi, taksiji, ladjice) in vstopnine v nacionalne parke cca. 300 eur, nočitve cca. 160 eur,  hrana v lastni režiji cca. 4-8  eur na obrok, pa še kakšnih 100 eur za priboljške.

Skupaj za 21 dnevno potovanje (oz. 18 dnevno potovanje, če izpustš slapove Iguazu) potrebuješ cca. 1.050 eur + 950 eur letalska karta + 300 eur za vodenje in organizacijo potovanja (v ceno so vključene tudi osnove popotne fotografije). 200 eur za rezervacijo se plača na prvem sestanku, ostalih 100 eur pa pred odhodom.

 

Zveza ekoloških gibanj proti NATO bazi v Cerkljah
Črni Kal in Osp – geografska lega in značilnosti